Sånger om havet

Jag har börjat putsa på båten och fundera på sommaren. Givetvis ackompanjeras detta med musik och inför sommaren tänkte jag bjuda på några av mina favoritlåtar om havet eller som har havskänsla. Det blir många gamla godingar.

”La mer” av Charles Trenet

På engelska heter den här låten ”Beyond the sea” och är mest känd i sin inspelning av Bobby Darin. Originalversionen var ändå fransk, framförd av den gode Charles. En pampig klassiker från 40-talet.

”Dock of the Bay” – Otis Redding

En annan klassiker som Otis spelade in strax innan han dog 1967. Faktum är att den släptes efter hans död och landade därefter högt upp på den amerikanska topplistan.

”Albatross” av Fleetwood Mac

Instrumental och gitarrbaserad. Låten släpptes redan 1968 men låter modernare tycker jag. Luftig och det är bara ljudet av den där albatrossens fladdrande vingar som saknas.

”Calle Schewens vals” av Evert Taube

Man skulle kunna välja mycket av Evert men min favoritklassiker är ändå den här. Den är fruktansvärt somrig och svensk.

”Sailing” av Christopher Cross

Min mamma gillade den här låten så jag har goda minnen av den från barndomen. Låten skrevs och framfördes av Christopher och den släptes 1980 vilket förklarar syntharna. Jag tycker fortfarande att den håller.

”A Sailboat In The Moonlight” Billie Holiday

En skön låt framåt kvällskvisten när man sitter och äter i båten. Solen och månen byter plats och resten är historia. Då finns det alltid utrymme för en jazzpärla. Den här är inspelad 1937 av Lady Day.

”Day-O (The Banana Boat Song)” av Harry Belafonte

Ok, den innehåller ordet båt i titeln annars tycker jag kanske inte att den är så båtig. Förutom den lilla detaljen att den är så väldigt karibisk och allt i Karibien handlar om havet, rom och en och annan banan. Den här låten passar alltid. Låten bygger egentligen på en jamaicansk folksång som sedan spelades in av Harry. Året var 1956.

Jag kommer säkert att bjuda på fler låttips här. Låttips och båttips. Hej!

PS! när du väl lyssnar på lite avslappnande låtar, varför inte spela casino online?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 6 =